Thursday, March 4, 2010

DİJİ FOTOĞRAF SEVDASIDIR GİDİYOR MEMLEKETİMDE...

Bu başlığı bilerek provake amaçlı ekledim.Derkenar bey'in konuyla ilgili diyeceği varmış ki kendisi bu konuda çok haklı:
Der ki:

Lan yeter bu herifin ( m. Turgut) delilik, cildirma temalı ve HDR'ye boğulmuş portre çalısmaları . Herif kimi çekse aynı çıkartıyor. Makinasında da otomotik hdr efekt mı vardır nedir, herifin düz bir fotografını görmedim. 

Fotokritikteki ilk zamanlarında karı kaldircam ayağına iyiydi çalısmaları ama hakkaten bikkinlik verdi

Memlekette fotograf dergisi 3-5bin tirajı gecemezken, iz dergisini her yerde bulamazken hele bir de adını unuttuğum çok iyi bir fotograf dergisinin kapandığını dusunup sonra da bu herifin popülist dergisini görünce çıldırıyorum

Siktirsin gitsin geldigi yere Ankara'ya, liseli  gotik kızlara kamera sattığı zamanlara donsun!

Memleketteki fotograf cekme merakililarinin dortte biri okuma meraklisi olsaydi bu (fotograf dergileri) dergiler bok satardi. S. Kalfagilin meshur kompozisyon kitabi onlarca baski yapardi, nazif topcuoglu tartisilirdi sozlukte ve internette

Bence ilkogretim zorunlu olmamali. Birakalim isteyrn okusun, isteneyen takilsin kafasina gore. Yoksa daha cok hobileri arasinda okumayi belirten nesiller yetisir.

Okuyacan tabi eşşoğluueşşek

dedi..
konuyla ilintili çorbacılar photoshop'u kıvırınca alem dijital artist kesiliyor..bu mudur şimdi olay ?

1 comment:

  1. "fotoğrafçılık büyük yüzde ile dijital oldu eyvallah. lakin işte dijital fotoyu PC / Mac'e aktardığında zaten en mantıklısı fotoşop işe açmak... Açtığın anda fotoşop dosyası... ha, üzerinde "doğru", "yerinde" oynamalar yapabiliyorsan; yani günümüz ve geleceğin fotoğraf sanatçısının bir enstrumanı olarak fotoşop'u kullanabiliyorsan, ben buna bozulmuş mertlik demem. o zaman eski sistem foto makinelerinde de onlarca lens, değişik objektifler, farklı asa ayarları falan kullanmamalıydık. şimdiki enstruman budur.

    ve evet fotoğraf okumak diye bir terimi şimdiki nesile öğretmenin çok yolu yok. çünkü elinde makinesi ile dolaşan kişinin bir kaygısı kalmadı. film almak, bastırmak vb. gibi... deneye yanıla öğrenirim derdindeler ve teknoloji kolaycılığı, fotoğraf sanatçısı konusunda kısırlık yaratacaktır. zira en iyi sonucu yakalamak gibi bir dert yok. aynı açıdan 50 farklı çekimle içlerinden biri güzel olabiliyor. ama adam salak, hangisini nasıl çektiğini hep unutuyor.

    teknoloji müziğe girdi ama enstrümanı çalabiliyor olmak , nota bilmek hala önemli...
    teknoloji plastik sanatlara girdi ama malzeme bilgisi, el becerisi, algı ve kavram hala önemli...
    teknoloji fotoğrafa bir girdi... böyle nasıl bir girmekse o, malzemelerin çoğunu sildi attı. bugün deklanşöre tek basışta; aynı kareyi 4-5 farklı şekilde otomatik çeken makinelerle fotoğrafçılık yapılıyor ve üzerinde bir sürü re-touch çalışmaları sergileniyor. bugün fotoğraf kulüpleri, kursları ve daha bir sürü ler'ler lar'lar; re-touch kursları açıyor.

    demem o ki; bitti o ayrıcalıklı zamanlar. nikon d70 alan kendini fotoğrafçı ilan edebilyor. yüksek ramli bir pc, uygun program, bir iki doğru komut... hooop sergi açmaya...

    ama işte yeni nesil "fotoğraf sanatçıları" da bu çerçeve içinde sıyrılanlar arasından çıkacak. başka yolu yok."

    dedim elixir :D

    ReplyDelete