Thursday, June 3, 2010

Apollonia

Godfather'ı bir kerede işlemek için yeterli cesareti kendimde göremediğimden ucundan bucağından bir yerlerden başlayayım dedim.
Sevgili munis dostum Elixir'in de kaç gündür kafamı sicilya ile ilgili konularla öyle ya da böyle taciz etmesinin neticesidir az birazda.

Kitapta ve filmde en az yer alan, lakin tüm hikayeye nerede ise yön veriyor.


Tipik bir sicilya ailesinin tipik köylü kızı olarak çizilmiş bir karakter. Anne yunan baba sicilyalı, melez güzelliğinin kanıtı. Abileri, babası, kıvraklığı, bir erkeği saflık ile kendisine çekecek her nosyonun altında resmedilen zeka ve dolgun vucut.
Çobanlardan belki herhangi biri ile kesişmesi beklenen hayat, yoluna zengin ailenin saklanan çocuğunu çıkarmış, ama gidilecek yolu epey bir kısaltmıştır.

Amerika'da sevgilisi Kay ile son derece modern bir genç olan Michael'ımız siyah saçlar, siyah gözler, göreceli masumiyet ama mutlak bekarete dayanamayıp deli divane aşık olmuştur Apollonia'ya. Ortak bir lisan, kültür, gelir seviyesinde buluşamamak bile gençlerin aşkına engel olamamış, Michael, baba Vitelli'nin zorlu yollarını, sicilya'nın toprağına adım atar atmaz edinmeye başladığı ve dahi kanında hali hazırda dolaşmakta olan babalık figürü ile aşmıştır. Tipik bir düğün, güzel bir villa ve ateşli gerdek gecesi her ikisinide son derece mutlu etmiştir.

Öğretmenin hazzı Michael'ı kendinden geçirmiş, karşısında ki zeki köylü güzeli öğrenmeye açık ve istekli hali ile Michael'ın kendisini daha da erkek hissetmesinde koccaman adımlar attırmıştır. Lakin şakası olmayan, kuralları belli olan italyan mafyasından bahsediyoruz. İntikam soğuk yenen yemek. Var mı New york'ta cinayeti işleyip, Corleone kasabasına kaçmak, Don Vito'ya sığınmak?

Michael'ın korumalarından Fabrizio kandırılmış, rüşvetler vaatler verilmiş, arabaya bomba yerleştirilmiştir bile. Güzel ve hamile gelinimiz amerika rüyası ile beraber şehit olmuştur.

"Michael Corleone ti porta i suoi saluti" (Michael Corleone'nin sana selamı var) eşliğinde öldürülür hain Fabrizio ilerleyen anlarda. Michael Corleone bu boru değil! bu noktada sadece filmi seyredenler atlayabilirler hayır onun arabasına bomba kondu diye, ben kitabı baz alıyorum efendim.

Bu nokta da hatırlayacağınız müzik: http://www.youtube.com/watch?v=_zGUULhly2o

Clipte artık büyümüştür Michael'ın oğlan, süpriz yapar babasına.

Brucia la luna n'cielu E ju bruciu d'amuri Focu ca si consuma Comu lu me cori
L'anima chianci Addulurata
Non si da paci Ma cchi mala nuttata
Lu tempu passa Ma non agghiorna Non c'e mai suli S'idda non torna
Brucia la terra mia E abbrucia lu me cori Cchi siti d'acqua idda E ju siti d'amuri
Acu la cantu La me canzuni
Si no c'e nuddu Ca s'a affacia A lu barcuni
Brucia la luna n'cielu E ju bruciu d'amuri Focu ca si consuma Comu lu me cori

Ayın gökyüzünde ki yanışı gibi kalbinin yanışından bahseden bir şarkı. Bu kadar güzel sözleri layıkı ile tercüme etmek beni aşar

Ana fikrimiz: davul dengi dengine, yoksa ömür kısalır

Hatta su kommentleri kopilemeden geçemeyeceğim:
kitabını okumadım, yorum yapamayacağım ama film serisini hiç sevmemiştim. Suçlu dünyasına Martin Scorsese, Michael Mann gibi yönetmenler daha doğru bakıyor. godfather'da ise suçlu bir şekilde yüceltiliyor, insanlar da özeniyor.

Mafya babaları kendi mekanlarında karizmatiktir, ama hapse düşünce pek bir sönüyorlar.

Ana fikir: Organize suç kötüdür, süt için ve iyi çocuk olun.

derkenar - 15 Ağustos 2009, 02:19
@ derkenar:

Valla taparcasına okudum ve izledim. Kitabını defalarca okumaktan hiç sıkılmadım. Henüz kanunen (en azından kanıtlanabilecek) suç da işlemedim smile

Baba'da anlatılan, suçlu dünyasına bakıştan farklı bir şey... İnsanın doğasında olan var olma, elindekini koruma, sahiplenmek, aile, onur, gibi kavramların; farklı yüzyıllarda ve farklı şekillerde yaşanmasının, o dönemdeki yansımalarından biridir Baba...

Özellikle Don Vito Corleone; yaşamda hiç bir şeye bodoslama dalmamanın, zeka ile elde edilen gücün büyüklüğünün, ileriyi görmenin ve yeri geldiğinde acımasız olmak gerekebileceğinin; elle tutulur ve öz tanımıdır.

Hemen her insan; kendi çevresini kendi tarzı ile belirler ve korur. Genel anlayışa göre "suç" olarak adlandırılan ya da adlandırılmayan ama biraz üstüne gitseniz suç eylemlerini göze alabileceği değerlerle korur bu çevreyi.

Corleone ailesi; toplumun her kesiminde var olan çürümenin, yozlaşmışlığın içinde; kendi değerlerini sonuna dek koruyarak, dayatılan toplumdan daha yüce ve önde tutulan "aile" kavramını korumaktadır. bunu yaparken yasaları temsil eden mercilerden ya da komşusunun karısını dikizleyen bir adamdan daha dürüsttür.

Uruk Hai - 15 Ağustos 2009, 02:48
ha ağzına sağlık uruk
anlat şuna

seden - 15 Ağustos 2009, 02:51
-Merhaba, biz bir aileyiz
- Evet
- Ananızı s..cez, hatta bak yatağına at bıraktık
- Ah sağolun, kutsalsınız. Hail marry

-Merhaba, biz bir aileyiz
- Evet
- ananızı s.cez, hatta bakın yanağınızı okşuyoruz. Ne kadar italyan, ne kadar romantik, ne kadar örtülü şiddeti özendiren ama ne kadar aile di mi?
- ah evet, bi sn hemen domalayım

- Merhaba, biz bir aileyiz
- Evet
- ananızı s..cez, ailecek yapıcaz bunu hatta aramızda bir tane çürük yumurta olan kardeşimiz var, kendisi iyi bir insan. Onu da sırf aile şerefi için kötü tarafa çekip ananızı ...
- ben beklerim abi, siz halledin işinizi


Godfather aileyi anlatıyordu ise, "Bisiklet Hırsızları" neyi anlatıyordu?

Aile diyince aklıma "Neşeli günler"Deki aile gelebilir ama yok, Don Carleone ve şürekası olmaz.

Çikolata sosuna batırıldı diye boktan tatlı olmaz.

NOKTA! (Yanımdaki, anladın sen)

derkenar - 15 Ağustos 2009, 03:00

2 comments: