Thursday, June 3, 2010

Murphy

Eheheh bu da eskilerden, ama durmalı burada da

Murphy'i yanlış tanımışız.

Ne bildik bunca zaman:

"TERS GİDEBİLECEK BİR ŞEY VAR İSE, MUTLAKA TERS GİDER".

Önce Murphy kimdi hatırlayalim (bir önceki posttan araklayalım ya da):

1917 doğumlu Edward A.Jr. ABD Hava Kuvvetlerinde 1949’da roketler üzerine deney yapan mühendislerden biriydi. Hava Kuvvetlerinde insan üzerinde ivmelenmenin etkilerini inceliyordu, tepkileri ölçülüp değerlendirilecekti. Sensör bir yapıştırıcı ile vücuda monte ediliyordu. Bu sensörlerin iki takılış şekli vardı ve bunlardan birisi doğru, diğeri yanlış takılış şekliydi. Sağlık görevlilerinden birisi takılması gereken 16 sensörün tamamını da yanlış takmayı becermesi ile Murphy çok kızdı ve daha önceleri kullandığı bu ve benzeri sözleri derledi. Daha sonra kanun olarak nitelendirilecek söylemlerini bir basın toplantısında açıkladı. Bir kaç ay içinde ‘’Murphy’nin Kanunları’’ üretim sahasında çalışanlar arasında yayıldı ve 1958’de de nihayet Webster’in sözlüğüne girdi. Kendisine ait olmasa da daha sonra bir çok söz O’na mal edildi.
(Ek: bu adam kısa boylu ve tıknazmış)


Tabii dir ki bunca medeniyet, bunca düşünür gelmiş geçmiş olurda kimse benzer bir şeyi teeeee 1949 yılına dek akıl etmemiş olamaz.

İlk durağımız M.Ö. 1990 ve bir eski mısır şiiri:

Kusurlar yeryüzünü mekan edinmiş
Sonunun geleceği yok

Estonlar:
Saklı taş sabanı bulur

Jül Sezar:
Olabilecek kötülükler gelecekte olacaktır

İspanyollar:
Leke hep en iyi giysiye yapışır

Ve Mr. Sod from Great Britain:

Çuvallamanın boyutu, çaba ve başarma baskısı ile doğru orantılıdır.

Tekrar sene 1949 olsun.
Yer Ohio Havacılık Merkezi
Proje: MX981
Amaç: Kaza güvenceli uçak koltukları tasarlamak
Kahramanlar: Bir teknisyen, Mr. Stapp ve Mr. Murphy

Stapp'in bir ivme ölçüm aleti var (muhtemel çiftliğinde kuzuları da). kritik bir deney yapılıyor. Stapp saatte 1000 km hıza çıkacak ve 1,3 saniye sonra da bu işten sağ kurtulacak. İvme aleti bu test sırasında bozulur, Stapp delirir, aletin mucidi kahramanımız Murphy'i arar ve sorunu çözmesini ister.
Murphy bakar inceler ve ne görsün? Şapşal teknisyen aleti yanlış bağlamış.
Ve sıkı durun Murphy ünlü cevabını veriyor:

"Bir işi halletmenin birden fazla yolu var ise ve bu yollardan biri terslikle sonuçlanabilecek ise, biri gelir ve bu yolu deneyiverir."

Zaman geçer, MX981 projesi hayata geçer, Mr. Stapp projenin yüksek güvenlik standartlarını bir basın toplantısında anlatırken Murphy'nin bir kanuna her daim sıkı sıkı bağlı kaldıklarından bahsedir, acar muhabirimiz (muhtemel Taner'dir) sorar bu kanunun ne olduğunu. Stapp'te der ki:

"Ters gidebilecek bir şey var ise, ters gider."

Amerikan Havacılık sanayisi bu deyişi pek tutar, hemen reklamlarında kullanır. Sonra yürü ya kulum...
Yürüyen sadece kanun yanlış anlamayın, Murphy'cik olanca tokluğu ile bu işten bir pay almamış, karısına da "hayatın bu tarz gerginlikler için fazla kısa olduğunu" söylemiş ve bir bardak buzlu suyunu içivermiş. Ms. Murphy'nin bugün en üzüldüğü ise kaderci olmayan bir sözden teeeeee bugünlere gelmiş olmak.


Not: Yazı kaynağım Ağustos 2009 GEO dergisidir, yazının
tamamını okumanız şiddetle tavsiye edilmektedir.


No comments:

Post a Comment