Tuesday, June 8, 2010

tahir yıldız

ŞİMDİ BU DERKENAR EFENDİ, BURAYA YAZMAYA ÜŞENİP BAZEN BAŞKA MECRALARDA COŞUYOR YA... ALIR KOPYALARIM KARDEŞİM YAZILARINI BURAYA
NASIL OLSA TAPUSU BENDE :P

yanlış anlaşılmasın, amatör değil baya baya `profesyonel bir fotoğraf sanatçısıdır.

bir gün, her insan gibi, elinde çatallar ve yumurta ile oynarken bir bakar ki çatallar ile yumurta ilginç bir kompozisyon oluşturuyor. "ulan", der , "ben bunu çekeyim de türkiye'nin en kaliteli fotoğraf paylaşım sitesi `fotokritikte paylaşayım". dediğini de yapar.

ancak tabi hesaba katmadığı bir şey vardır, kendisi gibi profesyonel olmadığı ve zamanı bol olduğu için başka fotoğraf sitelerinde dolaşan insanlar vardır ve bu insanlar bu konsept'in bire bir esinlendiğini belirtirler. aslında fotoğrafçı bunu kendi belirtse sorun değildir, hatta kendi yorumunu katmış sayılacağı için olumlanır ama hayır fotoğrafçı kardeşimiz bunun esinlenme olmadığını ve "çatallarla ve yumurtalarla oynarken tesadüfen oluştu" diye savunur.

hatta kankaları da (fotokritik'te önemli bir kavram, makineniz olmasın ama kankanız olsun burda) "yaaa, olmaz öyle şey yaaa. bak kızkulesi de orda, her kızkulesi fotoğrafı da birbirinden arak o zaman" diye savunmaya geçerler.

şimdi öncelikle bu mantığa sahip insanlarla arkadaş olmak bile insanın yaratıcı tarafını köreltir. aynı mantıkla benim şimdi kütüphanemdeki bütün portfolyoları indirip içinden beğendiğim bütün fotoğrafları re-prodükte edebilmem ve sonra da " ya ben oynuyordum öyle tramvaylarla falan aaa bi baktım aynı sabit kalfagil'in fotoğrafı olmuş, keh keh" demem lazım.

re-prodüksiyon sanat içinde kendine yer bulabilen bir kavram olmakla birlikte tekrar-üretilen eserin orjinaline refere etmeden "bakın ben çektim, nasıl olmuş. beğeninize" demek kelimenin tam anlamı ile çiğliktir. gerçi bu ülke'nin, artık dergi bile çıkaran, sözde bir numaralı fotoğrafçısı da aynı mantıkla çalışmakta ya: http://meren.org/blog/2009/09/mehmet-turgut/

kleptoman insanlar amatör'dür, arsen lupen ise bildiğin profesyonel hırsızdır.

anlamadığım şey, fotoğraf gibi oldukça bireysel bir yaratım sürecini biz türkler nasıl olur da bu kadar kollektif ve kelptomanik bir seviyeye getiriyoruz? herkes birbirine fotoğraf beğendirtmeye, herkes birbirini şukelalamaya çalışıyor. manyak mısınız lan siz?

2 comments:

  1. Çünkü bunun da boku çıktı o yüzden..
    Hele Mehmet Turgut alkış aldı ya..tamamen sıçtık.

    ReplyDelete
  2. ne yazık ki ben de amatör ruhla üye olmuştum fotokritik'e. Oradaki deneyimli üyelerden aldığım eleştirilerle kendimi geliştiririm sanmıştım. Ne yazık ki bir süre sonra orada da "körler sağırlar birbirini ağırlar" durumuna geldi eleştiri ve puanlamalar. Zaten ben diğer arkadaş gibi ağzımı bozamayacağım ama eline makine alan fotoğrafçıyım diye gezer oldu artık. Eskiden SLR makineleri sadece bu işin ehilleri ya da gerçekten fotoğrafçı olmayı arzu edenler alırdı. Ben de ilk makinemi almak için senelerce para biriktirmiştim. Ama şimdi sokakta herkes alıp eline makineyi dolaşıyor:((

    ReplyDelete