Monday, January 30, 2012

Zippo Vs. Muhtar Çakmağı

Şu dünyada sigara içmeye başladığımdan bu yana iki çakmağın bendeki yeri başka olmuştur: Zippo ve Muhtar Çakmağı… İkisini de bir ayrı severim, ikisinin de kendine has bir duruşu vardır ve kullanıcısına anlam yükleme yeteneğine sahiptir. Lakin gelin görün ki Muhtar Çakmağı, aslında Zippo’ya beş kere beş çekebilecek bir çakmaktır. Zira duruşu değişmemiş, Zippo gibi pazarlamanın oyuncağı olup eciş bücüşleşmemiş, o has ve kadim havasını hep korumuştur. Tutarlıdır, toprağına bağlıdır, özünü yitirmemiştir.

İşte bu yüzdendir ki Zippo dendiğinde de bende klasik formu ayrı bir yere sahip olmuştur. Zira biraz endamlı bir promosyon yapalım diyen her markanın saldırıp üzerine logosunu nakşettiği bir çakmağın karizması da bir yere kadardır. Bir de Zippo’cu pazarlama gurularının günün modası ve trendlerine göre çeşitli desenler, kakmalar, sokmalar, tıkmalar ve bilumum larlarla panayır malına çevirdiği Zippo da eminim o klasik dönemlerini hasretle anıyor, sitayişle yad ediyordur.

Buradan yeni yetme karizma edinicilere sesleniyorum. Muhtar Çakmağı candır. Samimidir, kendinize olan güveninizi ve coğrafyanıza olan tutkunuzu iletir mesaj olarak… Kıçı kırık Tokai’ler, Bic’ler, Cricket’ler falan el pençe divan durur karşısında… Rüzgarda sönmez, benzinin hakkını verir. Bakımı kolaydır, masrafsızdır. Çıkma çakmak taşına bile hayır demez. Benzini bitti mi yokuş aşağı vurdurmak suretiyle (pantolona hızlı hızlı sürtülerek yapılır) acil durum için sakladığı o tek yanışlık cankurtaranlık görevini asla ihmal etmez, yarı yolda bırakmaz. Rengi her daim gümüş asaletindedir. Cepten çıktığında ve bir kadının sigarasını yaktığında, Yılmaz Güney hissiyatı oluşturur karşı tarafta… O bir Oğuz Atay’dır, bir Müşfik Kenter’dir, bir Cihan Ünal’dır, bir Tarık Akan’dır.

Zippo’nun klasiği baş döndürür. Serttir ama aynı zamanda Issız Adam’dır… Bir Metallica’dır ama kullanıldığı yere ve ana göre Scorpions tadında balad da söyletir. Sesi, kullanmasını bilen için sigarası yakılan kadında, Clint Eastwood karakterinde bir kovboy ya da Mickey Rourke yansımasında bir Harley’ci tadında izlenimler oluşturur. Kaybedenler Kulübü’nün 6:45’lik sahibi tadında bir duruş için olmazsa olmaz bir aksesuardır. Yaşam biçimidir.

Lakin modaya ve trendlere uyayım diye girdiği şekilden şekle formu ile de işte Saksılı Doğuş, Seyyal Taner, Fatih Ürek izdüşümlerine paralel ilerlemeye devam etmektedir.

Dip not olarak belirteyim; Huysuz Virjin mesela, klasik Zippo’nun hakkını verecek kadar da nev-i şahsına münhasır bir kişiliktir.

Böyleyken böyle…

13 comments:

  1. Bende seden ne ansiklopedik yazmış derken sonunda uruk hai belirdi..vay canına..demek ara sıra uğrayabiliyormuşsun :)

    ReplyDelete
  2. ya ben başlangıçta sen olduğunu sanıyordum ama aşağılara indikçe uruk hissiyatı geldi...güzel oldu ..daha sık yazsın diycem heralde temmuz'u ağustos'u görürüz bu da yılın nazarlığı olur :) bi takvim yılında 2 yazı ..lüks..

    ReplyDelete
  3. belki sigaraya geç başlayışımdan mütevellit kendilerini hayli severken, ne ile yaktığım konusunu pek dert etmemişim
    zati yakın zamanda bir çok bilen, bir sigaranın ancak benim elimde bu kadar çirkin durduğunu da söylemişti :) kendisi sigara sevmemesine rağmen, yakışan kadınlar görmüş, mesela çakma gülse birselimiz gibi, onda bu kadar rahatsız etmiyormuş, lakin bende hiç mi hiç olmuyormuş ve feci irrite ediciymiş.

    en son sene 96/97 gibi bir şey, ilk kocamla ayrılmışız, kendisi bir resim öğretmeni ile beraber olmakta, benim dönmeye hiç mi hiç niyetim yok, ama abla kasmış ben dönebilirim diye, pat dedi benim iş yerime geldi gözdağı vermeye :) ettiği hakaret (ya da belirttiği gerçek) ile yüüzmün asimetrik olduğunu öğrenmiştim mesela, o gün bugün koyar vaziyettedir olay bendenize, aha bu sigara olayı da ikinci kompleksim oldu :)
    nerden nereye, bunlar döküldü işte...

    neticesi, kibrit ile de yakarım, zkim zkum başka şeylerle de, dert değil bana diyeceğidim aslında.

    ReplyDelete
  4. o diil de bunu da sayarsak 5. yorum ki ayrı bir rekor, adam bir yazdı çözüldük, 2 yazsa kimbilir ne olacağız

    ReplyDelete
  5. deneme yapıyoruz uruğum
    yaz bakalım sen

    zencefilli filan makarna sosu yapıyorum, yanmasın tabii

    ReplyDelete
  6. Ahahahaha asıl ben sizi deniyorum :P

    Yazacağım düzenli düzenli...

    ReplyDelete
  7. şelefsiz aynı yazıyı başka yerde de gördüm huleynnnnnnnnnnnnnnnn

    ReplyDelete
  8. E yazarı aynı, okuru farklı...

    ReplyDelete