Sunday, September 19, 2010

Nasıl yemek pişirmeli? 1

Gurme dedik ama, işin temelinden başlamak lazım...
Yemek neden lezzetsiz olur?
Acemiyim, aman ilk defa yaptım gibi bahaneler boştur, hiç ardına saklanmayınız.
biraz araştırarak, biraz okuyarak, biraz lezzetli yemek yapanlardan sorarak gayet güzel yemekler yaparsınız.

1. İyi malzeme,iyi sonuç verir.
2. İyi yağ eşittir iyi yemek.
3. yemek suyu boca ederek pişirilmez.
4. Baharatlar dosttur.

Önce bunları kafamıza yerleştirelim.

Şimdi, dünya mutfaklarına, aşçıların tekniklerine göz gezdirdiğinizde görürsünüz ki hiçbiri yemeği suya boğarak pişirmez.
Her yemek için malzemeleri kesme stilleri vardır, bunu sadece hava atmak için yapmazlar.

Önce kendi yemeklerimize bakalım. En basitinden başlayalım. Patates yemeği pişirelim.
Neler lazım bize:
patates
soğan
avuç içi kadar kıyma
sivri biber
salça
tuz
karabiber
kırmızı biber

önce kıymamızı bir tavaya aldık. yağ koymadan kavurduk. diğer taraftan tenceremize tereyağ veya zeytinyağımızı koyduk. yağ ısınırken soğanımızı kesmeye başladık. soğanı rondoda çekerseniz bilin ki çok su salacak, ay gibi doğrayıp tuzla ovup yıkayıp kullanırsanız tadı daha tatlı olacak, küp küp keserseniz yemeğin içinde kaybolacak.
Şahsi tercihim kuru soğandan ziyade beyaz soğan her zaman, piyazlık doğrayıp tuzla ovup yıkamak. her yapışınızda soğanı farklı doğrayıp lezzetteki farkı çok rahat yakalarsınız, evet rondoda soğanı bıztlamak çok pratik, ben de yapıyorum bunu. ama zamanım varsa fazladan 5 dakika lezzeti tercih ediyorum.
soğanımızı kavurduk, incecik doğradığımız sivriyi de atıp kavurdukkıymayı tavadan alıp tencerimize attık ve karıştırdık. patatesleri ister halka kesin ister küp, göz zevkinize kalmış. Benim tercihim büyükçe küpler, yumruk kadar bir patatesi genelde 6ya bölerim.
patatesi de malzemelerle kavururum ben biraz. Sonra bir bardak suya bir çorba kaşığı salça katıp karıştırırım iyice salça eriyene dek. tencereye ilave eder, altını iyice kısar, yavaş yavaş pişmesini beklerim. Piştiğinde hafif suyu kalır,çorba gibi olmaz. Neticede patatese suyun tadı yerine diğer malzemelerin tadı işler.
Unutmayın her sebzenin öz suyu vardır zaten ve ısıyı yedikçe salar suyunu zaten.
Yemek mi pişiriyorsunuz, yoksa çorba mı yapıyorsunuz önce buna karar verin.

Bir de zeytinyağlı yapalım mesela, mevsimi bitmeden taze fasulye.
Kılçık ayıklanmadan fasulye pişirilmez, asla bu riski almayın. eğer bıçakla alırken benim gibi fazla traşlayalanlardansanız alın 1 milyona patates soyuculardan:


fasulyenin başlarını kesin, her iki yanını bu aletle bzıt diye alın, kesin boydan ikiye, bitti gitti işte, yarım kilo fasulyeyi ayıklamak maksimum 15 dakikanızı alır, hiç çok zaman demeyin.

soldaki biraz çorba kıvamlı, ama yine de eminim tadı daha güzel. Hamburger yemiyorsanız ağzınıza büyük şeyler sokmanıza gerek yok.
Size iki opsiyon:soğan sarımsak ve domatesleri rondaya atıp bıztlayınveyasoğanı ay doğrayın, rondodan sadece domates ve sarımsağı geçirin.
tencereye iyi kalite zeytinyağınızı dökün, adı üzerinde zeytinyağlı bu. Mısır yağı, ay çiçek yağı vs ile pişmez.fasulyelerinizi koyun, soğan-sarımsak-domates karışımınızı dökün, tuz ilave edin, ben yarım kilo fasulyeye 2 büyük soğan-3 büyük diş sarımsak, 2 veya 3 büyük domates koyarım. en son 4 adet kesme şeker veya bir buçuk tatlı kaşığı toz şeker. evde esmer şeker varsa tercih edin.
hiç su koymadan, kısık ateşte, 45 dakika 1 saat arası pişirin.Zeytinyağlıları giritli kayınvalidemden öğrendiğim şekilde yaparım hep, işin piri onlar...
Zeytinyağlıya salça girmez!!!!! kutudaki domates püreli girmez!!!

Basit bir iki kuralla yemek yapmak hem kolay, hem lezzet garanti.

Pilim bitmeden bir de etli biber dolması yapalım.

250 gr kıyma
bir çay bardağı pirinç
yarım demet maydanoz
tuz 1 tatlı kaşığı
karabiber 1 tatlı kaşığı
1 domates
1 tatlı kaşığı salça
2 büyük soğan
3 diş sarımsak

biber dolması annemin ve benim kaytarma yemeğimiz. Canımız fazla iş yapmak istemediğinde, ama yemek yapmakta şart ise hemen 5 dakikada koyup ocağa atıp keyif yaptığımız yemek.
İşin triğini veriyorum, kasaptan veya migrostan kemik alın. Tencerenin dibine döşeyin. Artık yemeğe yağ koymanıza gerek yok. size maliyeti yaklaşık 1 lira olacak.

diyelim annem gibi iyisini buldu mu bolca dolmalık biber alıp deep freeze atanlardansınız, sizin yemeğe su koymanıza gerek yok. diğerleri 1,5çay bardağını geçirmeyeceksiniz.

Robota soğanı sarımsağı domatesi yarım demet maydanozu ve salçayı atın. Sadece maydanozu atmadan önce iri iri bir bıçaklayın ki robotun bıçağına dolanıp oldugu gibi kalmasın, kesilebilsin.
Kıymaya ilave edin, pirinci yıkayıp koyun, tuz karabiber ve karıştırın. doldurun şimdi biberleri, pirinçlerin piştikçe şişeceğini unutmayın ve biraz boşluk bırakın tepede, tıkış tıkış doldurmayın. soyarken düzgün kesti iseniz, biberin kendi kapağını, yok mahvettiyseniz domatesten kapak yapıverin.

dizin tencereye kemiklerin üzerine, maksimum 1,5 çay bardağı su. yine kısık ateşte yaklaşık 45 dakika - 1 saat.
üşenmezseniz servisten önce fırınlayın biraz, iyice çeksin suyunu.

Söylemekten bıkmadım, bıkmayacağım: Knorr, maggi veya dr oetkeri zengin edip, kendinizi zehirlemenize gerek yok. Baharat cennetinde yaşıyoruz, lezzet için hiç bir şeye ihtiyacınız yok. Yemeklere ilave ettiğiniz o aptal bulyonlar yerine migrosta dahi bulacağınız kemikler işinizi görür.

Beşamel sos yapmak dünyanın en zor işi değildir, kendinizi çocuklarınızı zehirlemeyin.
Kek yapmak için o aptal karışımlara ihtiyacınız yok.
İçeriği koruyucu dolu malzemelerle kazandığınızı zannettiğiniz lezzet sizin vucudunuzu, çocuklarınızı vucudunu mahvetmekten başka bir işe yaramıyor. Hayatınızı bu kadar ucuza satmayın.

Yoruldum şimdi, sonra başka yemeklerle devam ederiz. Daha börek yapacağız, kek yapacağız...
Ayıptır söylemesi ben bugün ellerimin şişi gitsin diye hem bol su hem hareket peşindeydim.
Yaprak sardım, dibinde kemiklerle pişti, mis gibi kokuyor. gidip sarımsaklı yoğurdumu yapayım ve azıcık mideme indireyim.

bu arada hepiniz formalarınızı giyin, bugün maç var.
kartalımdan gol bekliyoruz, kediler evde formalarını giydiler, ben bile siyah beyaz gecelik giydim :)
kartal gol gol gol
kartal gol gol gol
Dün maratonda aptal halk oylamasında çıkan 40% fener alır diyenleri de maç sonrası halledeceğim :)






7 comments:

  1. uruk, elix!!!
    ben ölmeden öğrenin len tüm yemekelerimi
    sonra yapıp yad edersiniz :P

    ReplyDelete
  2. acıktım be..evde makarna ve tavuk varken su pişirdiklerini yiyesim geldi..
    ühühüühüühüh :)

    ReplyDelete
  3. üşenme kalk al pişir
    kadın eline bakma yemek için
    önüne konan her yemeğe aaa güzel demezsin bölece

    itikleyen insan makbul insan malum
    deveyi diken ne de olsa

    ReplyDelete
  4. Seden,
    Dün menumuz aynıymış!! :))) Çok eğlendim kendimce!!
    Ben bugün kereviz pişirdim ve canım pırasa istiyor!!!!
    ps. kemik deneyeceğim ve şimdi sana garip gelebilecek ama ben gibi rahatsızlara cuk oturacak bir soru geliyor. kokusu olur mu bu kemiklerin??? hani keskin keskin diyorum!! :)

    ReplyDelete
  5. benim burnum almıyor kötü koku
    ama her türlü et kokusunu sevdiğimden olabilir
    koyun ve keçi etini muaf tutuyorum tabii :))

    o değil de ben bugun ipek hanım'dan bal kabağı siparişi evrdim, çorba yapacağım nihahahaha
    zor bekliyordum çıkmasını

    pırasa sezonu için bir iki hafta daha bekliyeceğim ben, şöle az pirinçli zeytinyağlı
    nam nam nam

    ReplyDelete
  6. yemek pişirmek paylaşmaktır demişler..sen yap ben yiyim ehehe :)

    ReplyDelete