Friday, September 17, 2010

Neden köşe kanepe?




Efendim dekorasyon yazılarımıza devam ediyoruz. Bugünkü konumuz köşe kanepeler...

Geleneksel Türk ev yaşam kültüründe yeri olmayan ama özellikle son 10 yıldır yükselen bir grafik ile evlere girmeye başlayan bu kanepe çeşidi, modern yaşamın gerekleri arasında önemli bir yere sahip oldu. Bunun birçok nedeni var. Temel nedenlerden ikisi şöyle:

1- Özellikle büyük kentlerde hızla artan ve site tarzı yaşamı hayatımıza sokan inşaat projeleri, tüm dünyada olduğu gibi bizde de azalan metrekareleri gündeme getirmeye başladı. Eskiden 100 metrekare daireye küçük diyen toplumumuz, şimdilerde 60-100 metrekare arası alanlarda yaşamayı öğreniyor. Bu nedenle büyüklüğü azalan salonlarda işlevsel ve konforlu çözümlerin arayışları da hızlanıyor. Köşe kanepeler, bu anlamda en büyük yardımcılardan biri...
2- Eski binalardaki yaşam da elbette sürüyor. Ancak yine son yıllarda moda haline gelen “daha az eşya” trendi, büyük salonlardas da daha fazla boş alan yaratma gereksinimi doğuruyor. Bu da yine köşe kanepelerle çözülebilen dekorasyonları gündeme getiriyor.

Şu an 25-40 yaş arası, kent kökenli profilin evlerinde; anne babalarının evlerindeki gibi bir misafir odası mantığı bulunmuyor. Bu mantık artık neredeyse yok oldu denilebilir. Ev yaşamı da giderek daha fazla “liman” duygusunu yansıtmaya başladı. Kalabalık kentler, stresli iş hayatı derken, eve geldiğinde dinlenmeyi ön plana alan yeni bir yaşam tarzı gelişti. Annelerin evlerindeki gibi bir üçlü kanepe, bir ikili koltuk, iki berjer, bir puf ve çok sayıda sandalye ile neredeyse adım atılamayacak hale gelen salonlar, artık bir köşe hanepe, bir berjer ve bir puf ile benzer bir alanı sunabiliyor.

Azalan metrekareler demiştik hatırlarsanız... Alanlar küçülüyor ama evin genel yaşam gereksinimleri genelde çok da farklılaşmıyor. Bu nedenle az eşya ama işlevsel eşya kavramı da yine günümüz trendleri arasında... Köşe kanepelerin misafirler için iki kişilik yatak olabilmesi, bazalarında sandık işlevini sunabilmesi; yine bu ürünlerin tercih edilmesinde önemli rol oynuyor.

Salon mantığını yeniden yorumlayan köşe takımları, önümüzdeki 10 yılın tartışmasız en çok yatırım yapılan oturma ünitesi olacak. Doğal olarak iç dekorasyonda da belirleyici ana ürünlerden biri haline gelecek. Bundan sonraki konumuz yüksek olasılıkla duvar üniteleri ya da gardıroplar olabilir. Önerilere açığım.

1 comment:

  1. kahverengi olmasın artık bunlar..
    herkesin evi çikolata renginde bir de somon veya beyaz/fildişi renkli ayrı bir mobilya ile kombin edilmesin gına geldi..

    ReplyDelete